Humáty
Humáty - humínové a fulvonové kyseliny podľa Encyklopédie sú humínové látky vznikajúce rozkladom rastlinných a živočíšnych tiel. Sú obsiahnuté v pôde, rašeline, uhlí, a vode.
Podľa rozpustnosti a molekulárnej hmotnosti ich môžeme rozdeliť na :
Fulvonové kyseliny farba svetložltá až žltohnedá dobre rozpustné vo vode bez ohľadu na jej pH.
Obsahujú vyšší podiel kyslíka(48%) ako uhlíka(45%), molekulová hmotnosť do 8000g/mol
Humínové kyseliny farba hnedá až hnedočierna vo vode s pH menej ako 2 nerozpustné molekulová hmotnosť 8000 až 70000 g/mol.
Humíny majú čiernu farbu vo vode sú nerozpustné, obsahujú veľa uhlíka(62%) a najmenej kyslíka(30%) majú najvyššiu mol. hmotnosť do 200000g/mol
Humáty sa využívajú predovšetkým pre výživu rastlín. Umožňujú lepší príjem živín, stimulujú tvorbu koreňového systému rastliny čím rastlina lepšie absorbuje vodu a živiny, podporujú fotosyntézu a zlepšujú vlastnosti pôdy. Stimulujú rast v miere zrovnateľnej s fytohormónom auxinom. Chránia rastliny proti stresu vyvolanému suchom, podmáčaním, chladom, teplom a poškodením. V pôde plnia funkciu akumulačnú, zásobovaciu, regulačnú a ochrannú. Dokážu viazať ťažké kovy, zvyšky pesticídov, ropné látky, PCB látky a ďalšie škodliviny čím plnia významnú a jedinečnú detoxikačnú funkciu. Obnovujú a stimulujú mikrobiologickú činnosť v pôde a tým zlepšujú jej úžitkové biologické vlastnosti.
V poslednej dobe prichádza na trh čoraz viac prípravkov využívajúcich vlastnosti humátov nielen v rastlinnej výrobe, ale aj vo veterinárnej a humánnej medicíne. Pre bežného poľnohospodára – užívateľa je veľmi ťažké orientovať sa v ponukách firiem ktoré dodávajú prípravky pre aplikáciu. Ideálne je vyskúšať jednotlivé prípravky lebo s kvalitnými sú na trhu aj neúčinné a nekvalitné. Smerodajným totiž nie je množstvo (%) humínových a fulvonových kyselín v prípravku ale ich rôznorodosť a biologická aktivita. Tá sa mnohokrát v procese výroby vplyvom teplôt stráca. Kyseliny sa potom nesprávajú ako živý organizmus a nevedia správne reagovať na potreby rastlín a pôdy- sú mŕtve. V prípade aktívnych humátov (kvalitných prípravkov) je najefektívnejšie pre rastlinu použiť ich koncentráciu 0,0001 až 0,001% na list t.j. stačí cca. 1liter prípravku na hektár. Je overené, že nehrozí predávkovanie a tým poškodenie porastov vyššou dávkou. Použitie humátov je na 100% ekologické z pohľadu fauny aj flóry a podľa skúsenosti má veľmi významné uplatnenie tam kde sú poľnohospodári viazaní tzv. „nitrátovou smernicou“. Skvalitňuje úrodu zvyšuje v produkcii (%) lepku, cukru, oleja, množstvo vitamínov a znižuje obsah dusičnanov. Treba pripomenúť , že použitie humínových prípravkov umožňuje znížiť potrebu minerálnych hnojív o viac ako 30% a postupne sa dopracovať k hodnote cca. 140kg čistých živín na hektár pri rovnakých, alebo vyšších výnosoch, ale určite vyššej kvalite úrody. Z ekonomického hľadiska pri porovnaní cien chemikálií na ochranu rastlín (pričom množstvo potrebné na hektár tiež klesá o viac ako 30%) a cien minerálnych hnojív je používanie humátov vysoko efektívne. Dáva základ pre trvalú udržateľnosť kvality a množstva poľnohospodárskej produkcie. Ekonomický prínos vychádza od 3 do 14 násobku investovaných prostriedkov pričom nebola započítaná zvyšujúca sa kvalita pôdy a jej prínos na budúce výsledky. Dnes už možno nájsť pokrokovo zmýšľajúcich poľnohospodárov ktorí pristúpili k širšiemu použitiu humátov a sú ochotní podeliť sa so skúsenosťami s ich používania. Používanie humátov sa zdá byť nevyhnutné pri naprávaní škôd napáchaných na prírodnom prostredí v minulosti priemyselnou a poľnohospodárskou výrobou a ukazuje sa ako cesta vedúca správnym smerom.
V súčasnom období na celom svete veľmi rýchlo rastie záujem o ekologicky udržateľný rast výnosov v poľnohospodárskej produkcii. Cesta geneticky modifikovaných druhov potravín nesie zo sebou niekedy riziko ťažko predvídateľných dôsledkov. V poslednej dobe sa vďaka vede a výskumu pôvodných foriem do popredia dostali zložky nachádzajúce sa v rašeline a mladom uhlí lignite. Dostali názov humáty. Dokázalo sa, že humáty sú fyziologicky aktívne zlúčeniny regulujúce procesy v rastlinách a semenách.. Humáty zvyšujú úrodnosť, veľkosť plodov, urýchľujú a zrovnomerňujú dozrievanie, ale tiež zlepšujú kvalitu produktov. Zvyšujú obsah cukrov a vitamínov v plodoch no pritom znižujú v nich množstvo dusičnanov. Prvá medzinárodná konferencia o využití humátových zmesí sa konala v 1983 v Kolorade USA. Celé medzinárodné spoločenstvo vtedy aj dnes konštatuje, že najďalej vo výskume a využívaní je Rusko. Veľký rozvoj priemyslu produkujúceho humáty vidno až v po roku 1990 a neskôr keď znalosti a technológie umožnili vyrábať požadovanú kvalitu pre použitie. Pri testovaní humátov v poľnohospodárstve na veľkých plochách v Rusku (test prebehol na 700 tisíc hektároch obilnín) sa produkcia v r.2002 zvýšila o 20 až 30% na 1 ha.
Humáty sú skupinou prirodzených vysokomolekulárnych zlúčenín, ktoré vďaka zvláštnostiam stavby a fyzikálne chemickým vlastnostiam sú charakteristické vysokou fyziologickou aktivitou. Mechanizmus pôsobenia týchto zlúčenín je v pôsobení a stimulácii všetkých biochemických procesov a organizácii rastu nielen v počiatočnom štádiu klíčenia semien a vytvárania koreňového systému, ale aj v ďalšom období rastu. Menia priechodnosť medzibunkových membrán zvyšujú aktivitu fermentov ,množstvo chlorofilu a zvyšujú výkon fotosyntézy . Stimulujú dýchanie rastliny, syntézu vytvárania bielkovín , cukrov aminokyselín a vitamínov. Humáty sú netoxické, nekarcinogénne a nespôsobujú mutácie rastu rastlín. Tieto vlastnosti ich predurčujú dosahovať ekologicky čistú produkciu. Súčasné vplyvy humátov na vodno-fyzikálne a fyzikálno-chemické pôsobenie pôdy možno zhrnúť takto:
- zvyšujú schopnosť ľahkých pôd viazať vlahu cca o 30%
- zlepšujú priepustnosť ťažkých pôd
- optimalizujú prevzdušňovanie pôdneho profilu a tým zlepšujú dýchanie rastlín
- zlepšujú výmenu živín medzi vodou a pôdou
- zvyšujú nárazovú kapacitu pôd a tým udržujú prirodzenú hodnotu PH aj pri nadbytočnom použití napr. umelých hnojív
Veľmi dôležitou sa javí reakcia humátov na prebytok pesticídov a na organické eko-toxické látky (ropné produkty, aldehydy, fenoly atď.). Humáty ich nevratne viažu do nepohyblivých komplexov, ktoré sa vylučujú z pôdneho cyklu, je im zabránené vstupovať do rastlín a ďalej do živých organizmov. Je teda veľmi efektívne aj ich použitie na detoxikáciu pôdy.
Pri použití humátov v poľnohospodárstve boli dosiahnuté veľmi dobré výsledky
- zvýšila sa úrodnosť obilnín a iných základných potravín v priemere 10 až 60%
- výrazne sa zvýšila klíčivosť semien a ich rast
- zlepšila sa látková výmena v rastlinách vytvoril sa silnejší koreňový systém
- zlepšila sa schopnosť rastlín ďalej rásť po ich presádzaní
- zvýšila sa odolnosť rastlín proti chorobám , zime a suchu
- znížil sa obsah dusičnanov, pesticídov, ťažkých kovov a rádionuklidov v pôde dá sa teda s ich použitím počítať aj pri rekultivácii zamorených pôd..
V súčasnom období sa humáty už používajú pre svoje vlastnosti na všetkých kontinentoch. Sú vo všeobecnosti troch typov . Humát sodíka, humát draslika a humát
amónny. Prírodnými zdrojmi humátov sú dnes rašelina a niektoré druhy hnedého uhlia
poprípade íly v blízkosti uholných vrstiev. Humínové kyseliny sa pri výrobe viažu na jednomocný katión sodíka, draslíka .
Pri ďalšej úprave sa dosahuje ich koncentrácia na úrovni 2 až 8% v roztoku čo už je veľmi dobré pre ďalšie technologické použitie rozriedením na pracovné roztoky.
Dnes väčšina výrobcov vo svete vyrába humáty z hnedého uhlia pretože je to lacnejšie a uhlie tohto typu je dostupnejšie na všetkých kontinentoch. Treba však povedať, že takéto humáty majú aj rad nedostatkov z ktorých možno spomenúť.
- nie sú úplne rozpustné vo vode, obsahujú nečistoty
- obsahujú ostatky ťažkých kovov a síru, nie sú také stabilné ako z rašeliny
- chýbajú v nich, alebo majú len malý obsah fulvokyselín a nízkomolekulárnych kyselín a preto potom vykazujú aj nižšiu bioaktivitu
V poslednej dobe sa humáty začali vyrábať z odpadov drevárskeho priemyslu a rôznych iných biomás. Humáty sú od istej doby obchodované aj na komoditných burzách. Skutočne kvalitné sú zatiaľ hlavne prírodné, no týchto je nedostatok a ponuka je obmedzená. Skutočne dobrý humát z priemyselnej produkcie zatiaľ vychádza veľmi draho a potom aj jeho predajnosť je obmedzená.